КАКЪВ ФОТОАПАРАТ ДА СИ КУПЯ?

За избора на огледално рефлексен фотопарат (DSLR) вижте Избор на DSLR.

Процесът на вземане на решения, които предполагат финансови загуби е неприятен с това, че разбираш резултата след като си загубил парите безвъзвратно. Даже сега, във века на информационните технологии, можеш да си напълниш главата със спецификации на фотоапарати, и вместо да си изясниш въпроса да се объркаш още повече. Фотоапаратът се избира на основата на няколко принципа:

цена, технически характеристики, надежност, тип памет и обектив, влиянието на продавача. Съдейки по факта, че четете тази статия, вие купувате фотоапарат с ума си (и очевидно можете да намирате необходимата ви информация в Интернет). И такива признаци, като престижността на марката не са важни за вас до такава степен. При създаването на категориите на фотоапаратите сме се ръководили от няколко принципа:

  • Избраният от нас модел да се откроява от конкурентите и по болшинството от признаците (цена/качество, функционалност, надежност, удобство при използоване, което е субективно, защото под внимание се взема само отрицателната страна, т.е. наличието на неудобства)
  • Моделът да отговаря на съвременните тенденции
  • Моделите от икономичния клас трябва да имат най-доброто съотношение цена/качество, като във формулата влиза и стойността на картата.

И така, препоръки за фотоапарати разбити по класове:

"Само да е по-евтин". При цена под 100-130 долара изборът няма значение. Истината е, че тази цифра е толкова нереална и неинтересна за повечето производители, че те дори не се стараят да запълват тази ниша с нови модели, а само с остарели модели. Затова в този сектор са представени само китайски и тайвански производители, използващи единствено евтини материали. Визуално няма да забележите съществена разлика: използва се органично стъкло, универсален процесор и никакви разхищения. Ако намерите с вградена памет, можете да го вземете смело, защото в категорията понякога сравнението по цена с паметта не е в полза на фотоапарата.

"Икономичен" (икономичен клас). Определящото в съотношението цена/качество е цената, функциите и всичко останало играят малка роля. Типът на каратата памет също не е важен, стига да не натежи в бюджета. Фотопаратите от този клас се купуват за битово снимане, групови портрети със светкавица и снимки по време на екскурзия от типа "Аз и еди кой си". Бързината на фокуса и на записа също играят малка роля. Не става дума за по-нататъчно обновяване - фотоапарата се купува единствен и завинаги.

"Ентусиаст". Начинаещ фанатик във фотографията. Малко пари и много стил. Цени се качеството на изработка (издържливост на физически посегателства), умерена компактност (това е относително: някои имат нужда да го приберат в раница, други в джоб), отсътствие на корпоративни стандарти при картата памети, цена. Основните функции са важни, но много излишни лесно падат в жертва на цената и качеството. Често значение има скоростта на фокусиране и работата на картата памет. Ако все пак финансовите аргументи вземат връх, може да се премине на предишното ниво.

"Бизнес клас". Основната характеристика на класа: използоване на стилни геометрично правилни корпуси, които са в няколко цвята (обикновено червен, тъмно сив, черен, жълт, розов). Купувачите на този сегмент рядко се интересуват какви функции са затворени в корпуса, но не търпят лошо качество на конструкцията - фотоапараттът трябва да лежи по-добре в ръкато отколкото в джоба, не трябва да има конструктивни недостатъци от рода на луфтове и потракване. Добре е да се събира в джоба на пижамата, т.е. да е тънък и компактен. И не на последно място течно-кристалният дисплей да е голям. Тук от голямо значение са цифрите (повече мегапиксели и малко мм. дебелина) и надписа на оптиката (Zeiss, Leica) и на самия фотопарат - последното добре защитава класа от набезите на пришълците. В малка степен на купувача влияе качеството на изображението - то не трябва да е лошо… Добрата оптика и високото качество са на значително по-високо ниво от предишната категория. От непознаване на основите на фотографията притежателите се увличат от стабилизация на изображението и автоматично повишаване на чуствителността при снимане без светкавица.

"Луд фотограф" (обикновен любител) Тук не могат да се посочат определени фотапарати - всеки модел и марка имат тълпи от почитатели от добре подковани любители. Те познават основите на композицията и снимането, думите "диафрагма" и "скорост" не ги плашат. Тук точки носят функциите: ценят се апаратите заради тяхната актуалност и възможността да избавят използващия го от излишни главоболия, затова новите модели от следващото поколение с нови функции изтласкват старото. Крайно важно е налицието на добър обектив, удобен достъп до основните настройки (броят им вече е доста голям). Тъй като цената е доста висока, фанатиците са принудени да спестяват дълго и затова всеки вложен лев се съизмерва с ценността на функциите. Мегапикселите са важни, но ако не натежат на портфейла. Картата памет въпреки ниската си цена може да изиграе притегателна роля при избора на определен модел - разпространените формати дават по-голяма свобода.

Напреднал любител. Препоръките са излишни, тези хора знаят почти всичко: как да компенсират недостатъците и да използват преимуществата. Някои снимат с голям огледален, други с малък филмов, някои предпочитат сменяемата оптика, други са доволни от един обектив и краката си, едни се гордеят с Канон, други ще ти прегризат гърлото за Никон или Пентакс....трети експериментират със Сони. Обединява ги само едно - любовта към фотографията, с която няма да влязат в спор никога. 

Специални и модели, заемащи определени ниши. От време на време възниква необходимостта от купуване на фотоапарат със специфична употреба, което не е свързано с ежедневието. Предвид това, някои производители пускат модели с тясна употреба: удароустойчиви, водоустойчиви, с широк динамичен диапазон или снимащи невидими за човешкото око неща.

Не забравяйте, че фотоапаратът не винаги е удачен в качеството на подарък, а модата в цифровата фотография като всяка друга мода се променя. Не трябва да сте уверени, че човекът ще използва фотоапарата. Затова, когато подарявате фотоапарат на друг човек не е нужно да купувате най-скъпия или този с най-много мегапиксели (помнете, че продавачите са заинтересовани, затова не винаги се водете от съветите им) - вземете икономичен клас. Ако човекът е близък и подаръкът му харесва, след време купете по-скъп.

2009 © UncleSam
© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.