11 ВЪПРОСА ПРИ ПЕЧАТ НА ЦИФРОВИ СНИМКИ

Индекс на статията

Цифровата фотография позволява разглеждането на резултатите на монитора, затова днес печатаме значително по-рядко, отколкото във филмовите времена.

Именно по тази причина растат и изискванията към качеството на хартиените копия: губейки време за подбор и обработка на най-добрите снимки, ние очакваме да видим не по-малко от прекрасен резултат. Как да постигнем максимално съвпадение между това, което виждаме на монитора и на фотохартия?  При подготовката на файловете за печат у мнозина (даже опитни) фотографи възникват въпроси. Ще се постарая да дам отговор на най-често задаваните.

 • Какви технологии за печат съществуват?
 • Какво е минилаб?
 • В какъв максимален размер може да се напечата файла?
 • Каква е разликата между 10х15 и 11х15?
 • Цял или изрязан кадър - как да задам режим на печат?
 • Как се управлява рязкостта на отпечатъка?
 • Каква хартия да избера - матова или гланцова?
 • Как да направя така, че отпечатъка да съответства на изображението на монитора?
 • Какво е корекция на цвета при печат и за какво е необходима?
 • Как да разбера параметрите на корекциите, които е направил операторът?
 • Може ли да се печата в истинско черно-бяло?
 • Какви технологии за печат съществуват?

Най-разпространените днес технологии за печат сa:

 • химичен процес
 • струен печат

В първия случай изображението се проектира върху хартията на тъмно; по нататък отпечатъка постъпва в химически процес - проявяване, фиксаж, промиване. Точно като в доброто старо време, чак до изсушаването. Единствено гланцпреса няма, а лъскавата повърхност е реализирана в самия материал - това са матова, гланцова, а също и хартия с метализирано покритие) и др.

Във вторият случай изображението се формира от пигменти. Списъкът на материалите за струен печат е огромен: не само хартия, но и платно, джинс, мрежести тъкане, прозрачни и метални основи, винил, акварелна хартия и много други.

И двете технологии представляват голям интерес за снимащата аудитория. Всяка от двете има своите особености, предимства и недостатъци. При сравнението се разглеждат такива параметри, като формата на печат, спектъра от материали, себестойността, износоустойчивостта, цветовото пространство, скоростта на печат, цената на оборудването, изискванията за площ и условия на експлоатация, стабилност на параметрите на печат, възможността за тиражиране, последваща финална обработка (покриване с лак, ламиниране, подлепване върху основа) и т. н. Трудно е да се нарекат конкуриращи се технологии. За различните задачи се използват различните възможности.

По експертни оценки, делът на химичния фотопечат днес е около 85-90% от общия обем. В рамките на тази статия ще стане дума за химическия фотопечат. Макар, че повечето разгледани въпроси са напълно приложими и за струйната технология на печат.

Какво е минилаб?
 
В съвременните фотолаборатории основната маса от снимки се печата на специални машини, наречени минилабове. Това оборудване е ориентирано към печат на малки и средни формати - като правило, 
от 10х15 до 30х90 см. включително. Особеност на минилабовете е оптимизацията на процесите за масов печат на типови (не произволни) формати. С помощта на специално лазерна или светодиодна глава изображението от графичния RGB-файл се експонира върху фотохартия със светочуствителна емулсия, по-нататък хартията преминава през класически "мокър" процес. Съвременните минилабове заедно с технология за работа в локална мрежа позволяват да се печатат 1000-1800 хартиени копия 10х15 см. в час. При печат отфилм, негатива или диапозитива се сканират от специален вграден скенер, нататък нещата продължават като при обикновен файл. В малките лаборатории, където честото спиране на процеса не е критично за бизнеса обикновено има една машина. В средните и големите рядко има по-малко от 2-3 високопроизводителни минилаба.
© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.