НУЖЕН ЛИ ВИ Е ПЪЛЕН КАДЪР (ФУЛФРЕЙМ)?

Във връзка с появата на "достъпни" цифрови огледално-рефлексни камери с пълен 35-мм кадър (Canon EOS 5D, Nikon D700, Canon 5D Mk II), т.е. матрицата е с размер 24х36 мм, често се задава въпроса струва ли се преход от умаления 1.5 (1.6) пъти цифров стандарт DX или APS-C.

При това, не всичко се изчерпва с оправдаването на разходите, колкото със съотношението цена/качество.

Отчитайки, че съотношението цена/качество също е субективно (например, винаги плаващият знаменател, когато към качеството много потребители прибавят и качеството на самият фотоапарат, по-точно търсените от различните касти фотографи функции, имащи определен уникален набор за всеки човек), следва да се задълбочим в темата и да я погледнем от малко по-различна страна.

Трябва да се спомене и числителя на тази формула, а именно цената. 5D е на първо място (1500-1600 лв на старо е рекордно ниска цена, недостижима за наследника му). Може много да се говори за неговата уникалност, но фактът е, че преимуществото е не друго, а просто 24х36 мм. кадър. D700 и втората версия на 5D струват суми, внушителни за потребителския джоб.

Разликата в цената, на първо място се определя от размера на матрицата. Но за по-убедително фотоапаратите са натъпкани с екстри (такъв е подходът на Nikon). Впрочем, по брой функции разликата от върховите модели с кропната матрица не са така съществени, колкото със старшите модели с пълен кадър. Такъв подход по принцип е оправдан - пълнокадровите фотоапарати от по-нисък клас се купуват заради размера на матрицата, а не наличието на функции, а професионалните заради едното и другото.

Затова, ако се колебаете за покупка на фотоапарат с пълнокадрова матрица или фотоапарат с кропната матрица + много хубав обектив, трябва да си зададете няколко въпроса, и в случай на положителен отговор на повечето от тях, да отидете и смело да си купите "фулфрейм":

1. Вие сте опитен фотограф и знаете за какво е нужен пълен кадър и по какво принципно се различава от кропнатия и изкарвате парите си от фотография (ако отговорът е "да", не четете по-надолу).
2. Имате богат любителски опит с използването на огледално рефлексен фотоапарат.
3. Притежавате скъпи обективи, конструирани за кадър с размер 24х36 мм., особено широкоъгълни.
4. Имате обективи, които струват повече от разликата между фотоапарат с кропната матрица и "фулфрейм" от нисък клас.
5. Често печатате снимки в голям формат (напр. 30х45 и 60х90).
6. Практически никога не кадрирате (не изрязвате от) снимките си с повече от 10% площа им, построявате почти винаги кадъра във визьора, използвайки цялата му площ, така, че при подготовката за печат няма нужда от кадриране. Обратно, ако кадрирате почти всички изображения, като отнемате повече от 30% от площта на кадъра и печатате винаги малки размери, покупката на пълнокадров фотоапарат е напълно противопоказана.
7. Често снимате портрети и виждате "разликите между F/1.4 на фулфрейм и кроп" и те ви дразнят силно.
8. Вече имате този f/1.4.
9. Снимали сте на филм преди да започнете да снимате с цифров фотоапарат.
10. Имате пълен набор от обективи и аксесоари, който вие със сигурност не планирате да попълвате или подменяте в близките година-две.
11. Практически нямате обективи, конструирани за матрица с кроп-фактор.
12. Не купувате пълнокадров фотоапарат на кредит и не изкарвате пари от фотография.
13. Отдавна не сте сменяли фотоапарата си и изчаквате преход към "качествено по-високо ниво".
14. Месечно изкарвате повече от стойността на фотоапарата, с който смятате да се сдобиете.
15. Нямате навик да чупите фотоапарата си.
16. Имате излишни пари, които нямате търпение да похарчите и жена ви няма възражения срещу това.

Не е задължително да имате положителен отговор на всички въпроси - 1-2 могат да не ви подхождат. Но ако сте отговорили "не" макар и на 4-6 въпроса си струва да се замислите оправдано ли е такова вложение. Може би си струва по-скромен подход или просто покупка на хубав обектив.

2010 © MACROPIC 

© 2009-2020 MacroPic. All Rights Reserved.